JEDDAH: Kerajaan Arab Saudi melaporkan berjaya menangkap 329,000 individu yang cuba mengerjakan haji tanpa permit dan visa yang sah pada musim haji 1440H tahun ini.

Daripada penangkapan tersebut, sejumlah 118 syarikat perkhidmatan haji yang beroperasi di negara itu telah diarahkan ditutup kerana dikenalpasti menjadi dalang kepada sindiket permit haji palsu.

Gabenor Mekah, Putera Khalid Al-Faisal berkata pihaknya mengambil langkah tapisan imigresen yang amat ketat pada musim haji setiap tahun kerana melaksanakan tahap jaminan keselamatan yang paling maksimum untuk semua jemaah haji yang menunaikan ibadah itu melalui prosedur sah.

“Prinsip kerajaan Arab Saudi adalah berpegang kepada menggalas amanah menjaga dua kota suci itu dan memastikan semua jemaah haji yang tiba dapat melaksanakan ibadah haji dengan selesa dan sempurna tanpa sebarang gangguan-gangguan dari sebarang penipuan, pemalsuan manakala keselamatan adalah terjamin.

“Jika berlaku kemasukan jemaah haji tanpa permit sah, ia akan menjejaskan kemampuan Kerajaan Arab Saudi untuk menyediakan jaminan keselamatan, perkhidmatan lojistik, perubatan dan pengurusan krisis,” katanya.-UH

 

 

Kongsi artikel ini
Berita 329,000 jemaah haji haram berjaya ditangkap