20 Jan 2019, JEDDAH: Gebenor Mekah, Putera Khaled Al-Faisal menggariskan empat inisiatif baru yang bakal dilaksanakan oleh pentadbiran kota suci itu bagi mempermudahkan setiap tetamu Allah yang mengerjakan ibadah haji dan umrah.

Pelan jangkapanjang yang dinamakan “How to Develop Cities to Serve the Hajj and Umrah” (Bagaimana Membangunkan Bandaraya-bandaraya Untuk Memberi Khidmat Kepada Jemaah Haji dan Umrah) itu dibentangkan pada Forum Kebudayaan Mekah,semalam.

Inisiatif tersebut adalah:

1.mewujudkan pusat latihan khusus kepada penggerak haji dan umrah
2.menggubal satu kod etika untuk kakitangan kerajaan yang terbabit dengan pengurusan umrah dan haji
3.memperkasakan Program Sadiq Al-Moatamir iaitu program sukarelawan berkonsep rakan jemaah haji/umrah (lebih 1 juta sukarelawan ketika ini)
4.menggunapakai aplikasi telefon pintar Yusr App untuk jemaah haji dan umrah

Putera Khaled berkata, bagi mencapai kejayaan inisiatif berkenaan, satu perjanjian persefahaman telah ditandatangani diantara semua pihak yang terbabit dalam pembangunan haji dan umrah iaitu pihak berkuasa tempatan, universiti dan Kementerian Perhubungan Islam, Haji Dan Umrah Arab Saudi.

Sementara itu, Timbalan Menteri Kementerian Perhubungan Islam, Haji Dan Umrah Arab Saudi, Dr. Abdul Fattah bin Suleiman Mashat, berkata kecemerlangan dalam memberi perkhidmatan kepada jemaah haji dan umrah adalah keutamaan paling atas di dalam polisi pentadbiran kerajaan negara itu.

“Sejak dari dulu kala lagi, memang Mekah sudah menerima tetamu Allah dari seluruh dunia untuk menyempurnakan haji dan umrah, maka ia wajar untuk dipertingkatkan kualiti perkhidmatannya dari semasa ke semasa.

“Kerajaan mensasarkan peningkatan keatas kesedaran umat islam global menunaikan ibadah haji dan pada masa sama menggalakkan pelabur untuk turut serta membantu Kerajaan Arab Saudi memberi khidmat kepada jemaah,” katanya. -Umrahjhaji.Com

Kongsi artikel ini
Berita 4 Inisiatif Baharu Arab Saudi Untuk Permudah Jemaah Haji Dan Umrah