SEORANG jemaah haji Malaysia kerugian RM4,000 selepas wang tunai berkenaan yang di bawa bersama di dalam poket bajunya telah berjaya dilarikan oleh penyeluk saku ketika mangsa sedang melakukan Sai’e bagi menyempurnakan rukun umrah.

Wanita warga emas itu dikatakan tidak menyedari taktik licik penyeluk saku tersebut yang seakan-akan jemaah umrah yang turut serta berhampirannya melaksanakan Sai’e dari Bukit Safa menuju Marwah.

Berdasarkan maklumat yang dimaklumkan kepada UmrahHaji.Com, mangsa berkenaan baru sahaja tiba ke Mekah dari Madinah dan baru sahaja selesai melaksanakan rukun umrah yang kedua iaitu tawaf dan kemudiaannya Sai’e. Beliau dikatakan membawa wang tunai sebegitu banyak kerana berhasrat untuk membeli barangan cenderamata dan akan terus dikirim balik ke Malaysia melalui kiriman pos.

Sementara itu pihak Tabung Haji menasihati para jemaah tidak membawa wang tunai terlalu banyak bersama mereka sebaliknya minimumkan setakat yang perlu untuk membeli sahaja manakala urusan pengeluaran wang boleh dibuat di Kaunter Tabung Haji di setiap maktab.-UH

 

 

Kongsi artikel ini
Panduan Umrah dan Haji Jemaah Haji Dicuri RM4,000 Ketika Sai’e