MADINAH: Jemaah haji yang berhasrat untuk mengirim pulang ke Malaysia melalui Pos Malaysia barangan yang mereka beli di Tanah Suci, dinasihatkan berbuat demikian sebelum tiba Hari Wuquf.

Ia bagi memastikan barang berkenaan tiba awal di Malaysia sebelum Hari Raya Haji. Jika di kirim selepas hari Masyair, kemungkinan besar ia akan tiba ke Malaysia satu atau dua bulan selepas jemaah haji tiba ke tanahair.

Menurut petugas Pos Malaysia di Hotel Al Haram Madinah, kelewatan itu disebabkan banyak kiriman lebih banyak dan berat mula dikirim oleh jemaah haji mahupun petugas haji sebaik sahaja tamat musim haji.

Kebanyakan jemaah haji memang membuat kiriman melalui pos sebelum mereka pulang kerana bimbang barangan mereka melebihi berat yang dihadkan ketika penerbangan pulang kelak.

Bagaimanapun jemaah haji tidak digalakkan mengirim melalui pos barangan berbentuk cenderamata atau makanan kerana dibimbangi ia mudah rosak ketika pengendalian dan penghantaràn.

Secara purata, Pos Malaysia menerima 200 tan-250 tan barangan yang dikirim ke Malaysia oleh jemaah haji pada setiap kali musim haji.

Kongsi artikel ini
Panduan Umrah dan Haji Jemaah Haji Perlu Pos Barang Sebelum Masyair